marți, 2 aprilie 2013

Cum scapi de stresul de la scoala

Salutare scumpii mei (din moment ce v-ati obosit si ati intrat aici sa cititi ce scriu, sunteti scumpi)
Azi cand stateam si meditam pe baza la viata care o duc, m-am gandit sa scriu un articol pentru voi, sa va ajut un pic.
Cunoastem cu totii tensiunea dintre peretii scolii si stresul care aceasta ne provoaca. Urati scoala si nimic nu va pare bun la ea, sa va sculati dimineata, sa stati pana amiaza intr-o cladire veche de se pravala in galagie si dezordine, sa ascultati chestii p,ivtisitoare si sa va taraiti dintr-un cabinet in altul nu va place, dar, v-ati obisnuit.
Acum, cea mai mare problema se dovedesc a fi notele dar si relatiile cu profesorii de care voi va temeti cu toate ca prin vorbele voastre ,le-ati trage una..."

Convorbirile cu profii
Aveti emotii cand trebuie sa-i explicati ceva unui profesor ca de exemplu de ce ati intarziat sau de ce nu v-ati facut tema si chiar si atunci cand voi nu aveti nici o vina sau indeobste v-o legatura cu ce vreti sa spuneti (vreti sa spuneti ca Vasea i-o spart lui Ion nasu') voi va temeti de ceea ca profesoara n-o sa va inteleaga sau n-o sa vrea sa va asculte. Si aici e vina profesorului.
Uneori profesorul te opreste devla primul cuvant afland despre ce crei sa vorbesti si zice ,,nici nu vreau sa aud" sau se ia de alte cuvinte care le zici si nu asteapta pana ii zici principalul.
Aici nu ai ce-i face, sa inveti profa cum sa se poarte cu tine nu poti sau sa o impui sa inteleaga, dar totusi trebuie sa inveti sa te aperi si sa fii insistent sa te asculte. Deasemenea trebuie si tu insusi sa nu intinzi rizina si sa treci la subiect.
Si tine minte atunci cand vrei sa-i spui ceva important profesorului, alege un timp si loc potrivit si e de dorit sa fie singur si in buna dispozitie. Mai bine mai tarziu dar cu succes decat mai repede dar sa auzi refuz.
Nu trebuie sa te temi de profesori, ei nu te pot bate sau pune doi pentru ce le zici, ei pot sa te ignore sau sa te certe si aici trebuie sa-ti zici ,,ei si, depind eu de parerea idioata a doamnei...." Nu-ti strica buna dispozitie si te preface de parca viitorul tau a fost stricat de o mustrare sau neintelegere.


Cum sa primesti note bune la istorie
In primul rand tineti minte odata pentru totdeauna, nu invatati tot pe derost (tot padread, cu cuv nestiute, cu metafore de-a autorului...) ci simplificati, cu mult!
Caci chiar daca vorbiti repede so inteligent, suneti ENERVANT!
Nimeni nu va asculta, nici macar profa. Si in plus asa nimic nu se memoreaza (cu toate ca in majoritatea cazurilor nici nu-ti trebuie sa memorezi) si sa fim seriosi, tu ai i teles o boaba din ce ai zis?
Trebuie sa fie succint si pe intelesul tuturor. Si trebuie sa fie organizat. Fa-ti un plan. Asta le place profilor (mai ales d.Alexandra)
- chestia aia si aia (tema voastra) pe plan politic
- economic
- social
- cultural
Si la urma personalitati si cronologie.
Totul e destul de simplu daca stiti ce trebuie sa facti (si ce inseamna social, cultural, cronologie...)
Faceti-va un plan scurt in caiet si totul o sa iasa super si nimeni n-o sa foraie si profa o sa te noteze bine.

LUCRURI CE O SA TE BINE DISPUNA:
1. Notele din carnetul tau de note pana in clasa a noua nu au nici un sens pentru viitorul tau, e ca parintii tai sa stie ce-i cu viata ta.
2. Notele de doi din agenda nu se pun in catalog, in special cele pentru tema pe acasa si purtarea.
3. Afara e deja cald si e mult mai vesel sa te duci dimineata la scoala si saiesi pe afara in repauza, si in curand vine vara si scapi de toti si toate!

TRUC DIN VONTUL CASEI:
Ca sa ai note bune si destule in catalog (ceea ce duce la note bune in carnet) nu trebuie sa astepti sa te intrebe prifa si inca pe neprins de veste dar in fiecare zi alegeti un obiect la care sa raspunzi, poti sa alegi si temele care-ti plac mai mult, care-s mai usoare sau mai mici. Apoi v-o trei lectii esti liber.

Din articolul urmator: totul despre carnetul de note
Cautarea motivului pentru care profii pun note rele
Mai multe lucruri ce o sa te bine dispuna si un nou truc de la mine




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu